SERP Analizi Nedir? Nasıl Yapılır? (Rehber)
SEO| Yayın Tarihi: 08.10.2024 | Güncellenme: 01.11.2024
Daha önce sıralama almak istediğiniz anahtar kelimeleri Google’da aratıp, hangi sitelerin üst sıralarda yer aldığına ve bilgi paneli ya da “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümü mevcut mu diye incelediniz mi? Eğer cevabınız evet ise, siz de SERP analizi yapmışsınız demektir. Şimdi SERP’i daha yakından tanıyacağız ve SERP analizi nasıl yapılır, bunu inceleyip bilgimizi arttıracağız.
Bu makalede SERP Analizi nedir?, SERP özellikleri nelerdir?, SERP analizi nasıl yapılır?, Semust SERP Analizi Aracı kullanımı gibi konulardan bahsedeceğiz.
Gelin başlayalım.
SERP Analizi Nedir?
SERP (Search Engine Results page) yani Arama Motoru Sonuç Sayfası anlamına gelmektedir. Biz bu yazıda Google SERP’i üzerinden gideceğiz ve buradaki kuralların bir çoğu diğer arama motorlarında da geçerli olacaktır. Yani bu yazı sayesinde artık SERP mantığını anlayacağız ve SERP analizi yapmamız bütün arama motorlarında çok daha kolaylaşacak.
SERP, 1998'li yıllardan beri bizimle birlikte. Günden güne gelişiyor, değişiyor ve kullanıcılara daha iyi hizmet vermek için sürekli Google tarafından ısı haritası ve çeşitli algoritmaların sağladığı veriler ile iyileştiriliyor.
Ne kadar değişip geliştiğini anlamanız için bir görsel bulmak istedim ve buldum.
Aşağıdaki görsel 1998’de çekilmiş Google SERP görüntüsü.
Kaynak : https://nozzle.io/blog/evolution-google-serp/
Maziye ufak bir gidip geldik, hadi devam edelim.
SERP’te birden fazla element bulunmaktadır ve bunların hepsinin kendine has bir görüntüsü ve anlamı bulunmaktadır. Bu elementleri anlamak SERP analizi konusunda bize çok yardımcı olacak ve zaten sürekli göreceğiniz için hatırlamanız da pek zor olmayacaktır.
Genellikle karşımıza çıkan SERP özellikleri şunlardır:
- Öne Çıkan Snippet’ler
- Yerel Sonuçlar
- Kullanıcılar Bunları da Sordu
- Görsel Paketi
- Site Bağlantıları
SERP Özellikleri
Birlikte SERP özelliklerini teker teker tanıyacağız ve ileride ismini unuttuğunuz özellikler olursa tekrar bu sayfaya gelip inceleme ve hatırlama şansı bulabilirsiniz.
Sizin için hazırladığım genel bir bakış görseli:
Reklamlar
SERP’in en yukarısında bulunan “Sponsorlu” etiketine sahip olan ücretli sonuçlar. Yani ücretli reklama sahip olan websitelerinin olduğu kısım. Bu reklamlar hem SERP’in en üst kısmında bulunur hem de en alt kısmında görülebilir.
Organik sonuçlar
SEO sayesinde sıralamaların belirlendiği ve genellikle 10 adet organik websitesinin bulunduğu kısım. Organik sonuçların aralarında diğer SERP özelliklerinin de olduğunu farketmişsinizdir.
URL’ler
Website URL’lerinin bulunduğu ve genellikle breadcrumb yapısında bulunan kısım.
Meta açıklama
Eskiden Google bu meta açıklamayı websitesinin “meta description” kısmından almaktaydı ama bu günlerde kendisi yeniden yazıyor.
Kullanıcılar Bunları da Sordu
Kullanıcılar bunları da sordu veya İlgili sorular kısmı diyebiliriz. Google üzerinde gerçek arama yapan kişilerden yapılan analizlere göre oluşturulan sorular kısmı. Bu sorulardan trafik almanız mümkün ve Semust SEO aracı bu soruları sizin için alıyor. Anahtar kelime bulma aracımızı ücretsiz test edip bu fırsattan yararlanabilirsiniz.
Yerel Arama Sonuçları
Örneğin kebap salonları araması yaptığınızda size en yakındaki kebap salonları çıkacaktır. Burada çıkan sonuçlar Local Pack yani Yerel Arama Sonuçları diye geçmektedir.
Bilgi Paneli
Bir firma veya kişi hakkında arama yaptığınızda sağ tarafta çıkan öğe bilgi panelidir. Bu panelde, arama yaptığınız kişiye veya firmaya ait sosyal medya hesapları, kısa bir tanıtım ve eğer mevcutsa gelir bilgisi gibi bilgiler bulunmaktadır.
Öne Çıkan Snippet’ler (Featured Snippet)
Öne Çıkan Snippet'ler, muhtemelen bize en çok trafik getiren SERP özelliğidir. Bu özellik, bir arama yaptığınızda Google'ın bir web sitesinin içeriğinden alıntıladığı kısım olarak tanımlanabilir.
Görsel Sonuçları
Görsel ağırlıklı anahtar kelimeler aradığınızda, karşınıza genellikle organik sonuçlarla iç içe geçmiş bir görsel bölümü çıkar. Bu bölüm, arama sorgunuzla ilgili, websitelerden alınmış görselleri içerir.
Video Sonuçları
Video sonuçları, belirli arama sorgularında karşımıza çıkan önemli bir SERP özelliğidir. Bu sonuçlar, genellikle YouTube ve diğer video platformlarından alınan içerikleri gösterir.
SERP Analizi Nasıl Yapılır?
SERP analizine başlarken anahtar kelime araştırmamızı doğru yapmak bu işin temelinde yatıyor. Bu yüzden sizi Anahtar kelime bulma aracımız ile tanıştırmak istiyorum.
Semust anahtar kelime bulma aracı sayesinde verdiğiniz ana kelimeye bağlı yüzlerce yeni anahtar kelime fikirleri elde edebilirsiniz. 14 gün ücretsiz deneme fırsatına sahipsiniz, şimdi deneyin.
Şimdi anahtar kelimelerimize karar verdiğimize göre SERP’i kendi gözümüz ile bir inceleyelim.
“SEO Nedir” kelimesini arattık ve karşımıza çıkan SERP’te gördüğünüz gibi bir adet Bilgi paneli ve Diğer sorular kısmı mevcut. Biraz daha aşağıya gittiğimizde “Benzer Aramalar” kısmı ile karşılaşıyoruz ve sayfa bitiyor.
SERP’i bu şekilde manuel olarak analiz etmek mümkün. Şimdi dilerseniz SERP’te bulunan bütün websitelerin içerisinde tek tek girip içeriklerini inceleyebilirsiniz. Ama ben size çok daha gelişmiş ve otomatikleşmiş bir analizden bahsedeceğim.
Semust SERP analizi aracı, rakip sitelerin detaylı analizini tek bir aramada gerçekleştirmenizi sağlar. Organik sıralama almış olan ilk 10, 20 veya 30 sitenin aşağıdaki özelliklerini otomatik olarak analiz edebilirsiniz:
Teknik SEO:
- Kullanılan şemalar
- Meta etiketleri
- H etiketi yapısı
İçerik Bilgileri:
- Sayfa yayınlama tarihi
- Sayfa güncelleme tarihi
- Toplam kelime sayısı
ve toplam görsel sayısı gibi diğer bilgileri de içeriyor.
Ayrıca bu aramaları Masaüstü kullanıcısı olarak veya mobil kullanıcısı olarak yapabilirsiniz bu süreci de biz sizin için kolaylaştırıyoruz.
SERP’i tanıdık manuel olarak göz attık ve Semust’un özelliklerinden bahsettiğimize göre şimdi SERP Analizi nasıl yapılır? Buna başlayalım.
İlk aramamızı yapıyoruz: SEO Nedir?
Ortalama 40 saniye içerisinde bizi analiz tamamlanmış bir şekilde karşılıyor.
Karşımızda ortalama kelime, arama niyeti, ortalama görsel, son güncelleme ve organik sonuçlar mevcut.
Bu analizde daha derine inebilmeniz için sekme olarak:
- SERP analizi,
- Başlıklar,
- Sorular,
- Sayfa başlığı,
- Sayfa açıklaması,
- İç linkler,
- Dış linkler,
- Görseller,
- Videolar
Karşınızda ve bu sekmeleri tek tek birlikte ziyaret edip ne işe yaradığını anlayacağız.
SERP Analizi
Organik sonuçlarda bulunan websitelerini teker teker ziyaret edip analizlerini sizin için çıkarttık. Bu sonuçların sağ tarafında bazı metrikleri görebiliyorsunuz, ama bazı kısımlarda kırmızı bilgi ikonu mevcut bunun anlamı ise o siteye malesef ulaşamadık.
Metriği olan organik sonucun üzerine tıkladığımızda sağ tarafta yeni bir panel açılıyor ve bu bilgi panelinde o URL’e dair topladığımız veriler mevcut:
Başlıklar
Şimdi “Başlıklar” sekmesini ziyaret edelim ve bu kısımda SERP’te bulunan websitelerinin H etiketi yapılarını görüntüleyeceğiz. Bu sayede kafamızda kendi makalemiz için bir “Ana hat” belirleyebiliriz ve yol haritası çizebiliriz.
Ayrıca gereksiz kelimeleri sizin için filtreliyoruz. Hakkımızda, blog gibi H etiketlerini saklıyoruz ki araştırma yaparken hem zamandan kazanın hem de kafanız karışmasın.
Sorular
Organik olarak sıralama almış websitelerinden elde ettiğimiz soruların bulunduğu kısım bizim için çok önemli. Konu hakkında aklınıza gelmemiş olabilecek olan soruları tespit edebilirsiniz ve makalenize ekleyip daha geniş ve bilgi dolu bir yazı üretebilirsiniz.
Ayrıca soruların üzerine tıkladığınızda hangi websitesinde hangi H etiketi ile kullanıldığını görüntüleyebilirsiniz. Bu bilgi gerçekten SERP analizi aracımızdan başka bir yerde bulunmamaktadır.
Sayfa Başlığı
SERP’te bulunan websitelerin SERP başlıkları ve meta başlıklarını karşılaştırdığımız kısım. Burada Google başlıklarınızı nasıl yeniden yazıyor bunu tespit edebilirsiniz. Ayrıca kelime frekansından kullanılan kelimeleri görüntüleyebilir üzerine tıkladığınızda ise hangi websiteleri bu kelimeleri kullanıyor bunu görebilirsiniz.
Sayfa açıklaması
SERP’te gördüğünüz sitelerin açıklamaları ve sitenin kendi yazdığı açıklamaların karşılaştırıldığı uyumuna bakıldığı sekmemiz. Burada Google sitelerin meta açıklamalarını nasıl yeniden yazmış bunu görüp siz de benzer bir meta açıklaması kullanabilirsiniz.
İç Linkler
İç linkler sekmemizde SERP’te bulunan websitelerinin hangi makalelerine iç link verdiğini tespit edip siz de kendinize yeni makale fırsatları ve iç link fırsatları elde edebilirsiniz. Ayrıca yazacak konu bulamadığınız zaman bu kısımdan rakipleriniz hangi makaleleriyle bu yazıyı bağlamış buna göre yeni içerik fikirleri de elde edebilirsiniz.
Dış linkler
Dış linkler sekmesinde ise rakiplerinizin kaynak olarak gösterdiği websitelerinin bir listesini bulabilir siz de benzer kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
Görseller
Rakip sitelerinizin kullandığı görsellere genel bir bakış atabilirsiniz.
Videolar
Rakiplerinizin sitesinde gösterdiği Youtube videolarını inceleyebilirsiniz.
SERP Analizi ile Neler Yapılabilir?
SERP analizinin en büyük amacı yeni kelime ve soru fırsatları elde etmek. Ayrıca Google nasıl bir SERP oluşturmuş ve bu kelimede içerik üreten kişilerden nasıl bir beklentiye sahip en iyi bu şekilde anlayabiliyoruz.
Şu anda mevcut yazılarınızı optimize etmeniz çok daha kolay olacağı için size bir örnek vereceğim. Örneğin SEO hakkında bir yazınız mevcut ve şimdi Semust SERP analizi aracını kullanıp arama yaptığınızda sorular kısmından makalenizde olmayan soruları tespit edip cevaplayabilirsiniz.